Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Regional handlingsplan for mangfold, likeverdige helsetjenester og migrasjonshelse
Målrettet innsats for å fremme inkludering og likeverdige helsetjenester til personer med innvandrerbakgrunn (2025-2027).
I Helse Sør-Øst skal vi tilby «gode og likeverdige helsetjenester til alle som trenger det, når de trenger det». Det betyr at vi skal legge til rette for at alle får behandling, oppfølging, mulighet for medvirkning og informasjon tilpasset sine individuelle forutsetninger og behov.
På denne siden finner du en kort oversikt over innsatsområdene i handlingsplanen. Siden suppleres med ressurser, tips og verktøy som kan være nyttige i arbeidet med å fremme likeverdige helsetjenester til personer med innvandrerbakgrunn. Ressursene er også relevante i arbeid med mangfold generelt, både blant pasienter, pårørende og ansatte i helseforetakene/sykehusene.
Satsingsområder
Medvirkning og representasjon som speiler befolkningen bidrar til bedre helseutfall og økt tillit til helsetjenesten
Personer med innvandrerbakgrunn er underrepresentert i de fleste råd, utvalg, styrer og ledende stillinger i sykehusene sammenliknet med befolkningssammensetningen i regionen. Likeverdig mulighet for medvirkning og en representativ sammensetning kan bidra til bedre arbeidsmiljø, mer likeverdige tilbud til pasienter og pårørende, og at mangfoldskompetanse og -erfaring nyttiggjøres.
Ressuser
Språk og kommunikasjon bidrar til tilpasset informasjon og oppfølging på et språk pasient og pårørende forstår
Ved å tilpasse språk og kommunikasjon til mottaker oppfyller vi lovkrav i pasient- og brukerrettighetsloven og tolkeloven. Tilpasset språk og kommunikasjon, inkludert bruk av tolk, kan redusere andel ikke møtt, unødvendig liggetid og unngå reinnleggelse. Det kan også bidra til økt pasientsikkerhet, kvalitet, helsekompetanse, medvirkning, pasienttilfredshet og engasjement.
Kompetanse og ferdigheter bidrar til økt kvalitet i helsehjelp til personer med innvandrerbakgrunn
Helsearbeidere med bevissthet, kunnskap og ferdigheter innen mangfold, likeverd og migrasjonshelse er tryggere i møte med pasienter og pårørende med ulik kulturell bakgrunn og vil være bedre rustet til å gi gode tjenester. Slik kompetanse vil også kunne bidra til et mer inkluderende mangfoldig arbeidsmiljø og å beholde og rekruttere helsepersonell (ressurser).
Forslag til merkedager/høytidsdager, mangfoldsmarkeringer, Internasjonale FN-dager:
Verdensdagens for downs syndrom (21. mars)
Pride (juni)
Verdensdagen for kulturelt mangfold (21. mai),
Internasjonal dag for tolkning og oversettelse (30. september)
Den internasjonale migrasjonsdagen (18. desember),
Ramadan
Holi
Med mer
Forskning og kunnskapsutvikling bidrar til å avdekke uønsket variasjon samt innsikt i mulige årsaker til ulikhet i helse og aktuelle tiltak
Skjevhet i tildeling av midler og informantgrunnlag kan gi utilsiktede resultater som ikke fanger opp reelle utfordringer i befolkningen. Vi trenger kunnskap og bruk av helsedata som inkluderer innvandrergrupper for å kunne yte likeverdig helsehjelp og for å følge med på uønsket variasjon i forbruk og kvalitet av helsetjenester for denne gruppen.
Nettverk og samarbeid bidrar til at vi lykkes
Gjennom nettverk og samarbeid deles erfaringer og råd, og vi hjelper hverandre i gjennomføring av tiltak. Det kan også bidra til mindre dobbeltarbeid og bedre bruk av ressurser til arbeid på dette området (ressurser).
Mangfold handler om variasjon i bred forstand, både flerkulturelt mangfold, funksjonsmangfold, aldersmangfold og kjønns- og seksualitetsmangfold. Det handler om summen av ulike personligheter med ulik bakgrunn, erfaring, kultur, perspektiv og evne (Handlingsplan for likestilling, inkludering og mangfold, Oslo universitetssykehus). I denne planen har vi riktignok valgt å avgrense til mangfold som innkluderer personer med innvandrerbakgrunn.
Vi baserer oss på definisjon av likeverdige helsetjenester gjengitt i boken Helsetjenester til migranter i sårbare situasjoner og Meld.St.6 (2012-2013) En helhetlig integreringspolitikk.
«Likeverdige helsetjenester handler om å sikre like god tilgang til helsetjenester av like god kvalitet og med like godt behandlingsutfall som for den øvrige befolkningen. Alle offentlige tjenester i Norge skal være likeverdige» (Bregård & Vollebæk, 2023:20).
«Likeverdige tjenester er nødvendig for å sikre at alle uansett bakgrunn og forutsetninger får like muligheter i samfunnet». (Meld. St. 6 (2012–2013), 2012:66)
Migrasjonshelse handler om hvordan migrasjonsprosesser og bakgrunn påvirker migranters helse, sykdomsforekomst og tilgang til helsetjenester. Migrasjonsbakgrunn er en faktor som påvirker helsen vår fordi årsak til migrasjon, migrasjonsprosessen, og levekår i det nye landet påvirker helsen og livskvaliteten til migranter og deres etterkommere. (FHI, Hva er migrasjonshelse).
Vi har i denne planen benyttet begrepet personer med innvandrerbakgrunn (innvandrer og norskfødte med innvandrerforeldre), her forstått i tråd med definisjonen på Statistisk sentralbyrå sin temaside, Slik definerer SSB innvandrere (ssb.no):
«Innvandrere er definert som personer som selv har innvandret til Norge, og som er født i utlandet av utenlandsfødte foreldre og fire utenlandsfødte besteforeldre.
Norskfødte med innvandrerforeldre er personer som er født i Norge av to utenlandsfødte foreldre, og som har fire utenlandsfødte besteforeldre.»